Održan stručni skup “Budućnost bez nasilja”

U četvrtak 27.4.2023. u prostorijama Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Županijska služba PSŽ s početkom u 11:00 sati. održan je stručni skup  “Budućnost bez nasilja” u središtu kojega je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava – problem nasilja nad ženama i djevojčicama s naglaskom na nasilju prema ženama i djevojčicama s invaliditetom.

U sklopu zajedničkog projekta „Podržane, snažne i informirane – budućnost bez nasilja!“ koji provodi Humanum na čelu s voditeljicom psihologinjom Ivom Grgić tako su i ovaj put sudjelovale udruge i partneri poput Društva multiple skleroze Požeško-slavonske županije, Delfin Pakrac, udruge Oppidum, udruge La Bella Vita, Obiteljskog centra i  naravno Društva Crvenog križa Požeško-slavonske županije odnosno Skloništa za žene i žrtve obiteljskog nasilja Požeško-slavonske županije.

Tako je  gospođa Mirjana Jugović v.d. voditeljica Obiteljskog centra Područne službe Požeško-slavonske te ujedno voditeljica Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Požeško-slavonske županije održala predavanje o Protokolu o postupanju u slučaju nasilja, dok su predstavnice Centra za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, Pakrac održale izlaganje Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela.

Stručni tim Skloništa za žene i žrtve nasilja koji čini Antonija Čirko kao socijalna radnica i voditeljica skloništa te Gabrijel Barunović – stručni savjetnik psiholog,  predstavili su nazočnima projekt „Sigurno mjesto“, dosadašnja iskustva, način i specifičnosti rada sa žrtvama nasilja kao i neke izazove koji se nameću za budućnost.

Predstavnice inicijative Humanimir su održale predavanja na teme nasilja nad ženama te seksizmu i objektifikaciji žena u medijima kao i problemu nasilja nad ženama s invaliditetom.

Nakon predavanja održana je sekcija pitanja, rasprave i odgovora čije zajedničke zaključke donosimo u nastavku:

Potrebno je :

  1. Razviti praktičnije i brže mehanizme međuresorne suradnje s naglaskom na pravodobnu razmjenu informacija obrazovnih ustanova, zavoda za socijalnu skrb, policije te zdravstvenih ustanova
  2. Ojačati vladina tijela za sprječavanje i odgovor na nasilje na uključiv način.
  3. Dizajnirati uključive i dostupne usluge i programe koji štite žene i djevojčice od nasilja, uključujući zdravstvene usluge, policijske postaje, skloništa i sudove za žene i djevojčice s invaliditetom.
  4. Uložiti u osnaživanje žena i djevojaka s invaliditetom da znaju svoja pravna, seksualna i reproduktivna prava i kako se zaštititi.
  5. Poboljšati dostupnost podataka o različitim oblicima nasilja koje doživljavaju žene i djevojke s invaliditetom u različitim dijelovima svijeta.
  6. Ulagati u intervencije utemeljene na dokazima koje mogu pokazati smanjenu učestalost nasilja i napraviti održivu promjenu u životima žena i djevojaka s invaliditetom.
  7. Aktivno i ciljano uključiti nasilje nad ženama i djevojkama s invaliditetom u razvojne projekte.
  8. Raditi na podizanju svijesti građana i djelatnika ustanova na obvezu prijavljivanja obiteljskog nasilja.
  9. Stvoriti pravni oblik koji obvezuje počinitelje nasilja na sudjelovanje u rehabilitacijskim i psihosocijalnim tretmanima.

 

Nasilje općenito, ali posebno nasilje nad ženama i djevojčicama velik je društveni problem koji se, nažalost, iz različitih razloga, ne prijavljuje dovoljno te ga je, u skladu s tim, nemoguće iskorijeniti. Oduvijek su nas učili da je nužno prepoznati nasilje, ne šutjeti, pomoći i podržati slabije, no nismo uvijek u mogućnosti tako djelovati. Naime, lakše je poistovjetiti se s moćnijima, nego suosjećati sa slabijima. Često je ljudima teško ostvariti empatiju sa žrtvom, takva je empatija naporna i motivira na društveno djelovanje koje nisu u mogućnosti ostvariti. Ako nije u mogućnosti spriječiti loše djelovanje, u ovom slučaju nasilje, velik se broj ljudi osjeća loše i nemoćno, a takvi osjećaji nisu poželjni. Važno je znati da, iako sami ne možemo puno, možemo zajedno. Međutim, nije dovoljno samo reagirati. Žrtve nasilja imaju pravo na zdravu budućnost i dostojanstven nastavak života, a zadatak je institucija i šire javnosti pružanje uvjeta koji će to i omogućiti.

Na kraju, zajedno s udrugom Humanum vas pozivamo da i dalje zajedničkim snagama budemo oni koji će ukazivati na društvene probleme i poticati javnost na empatiju i suosjećanje. Podržimo žrtve nasilja i zajedno ih osnažimo! Zahvaljujemo svima na sudjelovanju, naročito udruzi Humanum na dosadašnjem angažmanu, pozivu i kontinuiranoj podršci i aktivnosti u rješavanju ove problematike kojom se i sami bavimo!

 

Kontakt podatci

Telefon (7.00 – 15.00 sati): 034 252 433
E-mail: sigurnakuca034@outlook.com
Adresa:
Zajednica udruga Društva Crvenog križa
Požeško-slavonske županije,
Osječka 12, 34000 Požega