Održani stručni skup, okrugli stol i završna konferencija projekta “Sigurno mjesto”

U ponedjeljak 4.9.2023. u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Požegi održan je završni stručni skup, okrugli stol i konferencija povodom završetka projekta Sigurno mjesto.  Na skupu su sudjelovali članovi brojnih udruga i organizacija, ali ponajprije partnerske ustanove uključene u projekt skloništa za žene i žrtve obiteljskog nasilja Požeško-slavonske županije, počevši s Društvom Crvenog križa PSŽ, Zavoda za socijalni rad Požega i Pakrac, djelatnika i predstavnika same Županije (u prvom redu gosp.Ferdinad Troha kao zamjenik županice te pročelnica Sandra Sekulić Pojer).

Teme Stručnog skupa su bile :

  1. “ Institucionalno zlostavljanje nad ženama i kako ga prepoznati“ Ovu vrlo važnu temu predavala je nam poštovana gospođa Mira Bilopavolović , Koordinatorica i osnivateljica organizacije Centar za podršku i razvoj civilnog društva “DELFIN” , aktivistkinja iz područja  ljudskih prava , članica Mobilnog tima Požeško -slavonske županije , članica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, članica Županijskog tima za prevenciju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji , članica REKOM-a  i žena koja je 2005 godine kao jedna od 6 žena RH, nominirana za Nobelovu nagradu za mir.
  2. „ Nasilje u obitelji kao rizičan čimbenik razvoja djece „ . Predavanje je održala gospođa Sanja Samardžija, diplomirana psihologinja iz Obiteljskog centra Požega koja se primarno bavi socijalnom službom i obiteljskom psihologijom s izuzetno bogatim iskustvom u radu s djecom.
  3. „Trgovanje ženama kao oblik nasilja“

O ovoj teškoj, ali nažalost uvijek aktualnoj temi govorila je Adela Krivanek Magerl, magistrica kriminalistike, privatna detektivka i predsjednica Hrvatskog reda privatnih detektiva – organizacije koja okuplja privatne detektive s područja cijele RH, a promiče red, etičnost, uvažavanje različitosti i otvorenost prema drugim organizacijama i interesnim skupinama na području RH u EU. Gospođa Krivanek Magerl također je suautorica knjige Trgovanje ljudima, koja se bavi upravo ovom temom.Uz gospođu Krivanek Magerl, supredavač je bio gospodin Stefan Romić, prvi privatni detektiv Požeško-slavonskoj županiji.

Održan je i Okrugli stol na temu : „(PRE)živjeti nakon nasilja!“ Moderatori Okruglog stola su: Gabrijel Barunović, magistar psihologije i Antonija Čirko, magistrica socijalnog rada.

Istaknuta je problematika reintegracije žrtava nasilje u zajednicu nakon godinu dana korištenja usluge Sigurne kuće.

Uspjehe projekta kroz Završnu konferenciju predstavila je Ivana Orban ,dipl.oec. , STRUČNA VODITELJTELJICA ZA PROJEKTE U PODRUČJU INFRASTRUKTURE u Regionalnom koordinatoru razvoja Požeško-slavonske županije.

#sigurnomjestopožega

#tičemeseprijavinasilje

Kontakt podatci

Telefon (7.00 – 15.00 sati): 034 252 433
E-mail: sigurnakuca034@outlook.com
Adresa:
Zajednica udruga Društva Crvenog križa
Požeško-slavonske županije,
Osječka 12, 34000 Požega